Ciasto czekoladowe z buraków

Bardzo czekoladowe. Bardzo dobre. Zrobione razem z M. najlepsze. ;)

Składniki:
  • 50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 200 g cukru kryształu, trzcinowego lub drobnego do wypieków
  • 250 g ugotowanych buraczków (czas gotowania to ok. 30-40 minut)
  • 3 duże jajka
  • 200 g oleju roślinnego (użyliśmy olej rzepakowy)
  • 100 g gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
  • tabliczka mlecznej czekolady i dwie łyżki mleka - opcjonalnie na polewę
Na początku proponuję przygotować suche składniki: mieszamy razem przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. W oddzielnym naczyniu miksujemy (blenderem) na puree ugotowane, obrane i przestudzone buraczki, następnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo jajka i olej - do uzyskania gładkiej puszystej masy. Do puree dodajemy przesiane wcześniej suche składniki i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Na samym końcu dodajemy drobno posiekaną czekoladę, całość mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną lub mąką. Na tak przygotowaną formę przekładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika i pieczemy przez około 40 - 50 minut. Po przestudzenia ciasta możemy przygotować polewę - w kąpieli wodnej roztapiamy mleczną czekoladę z dodatkiem 1-2 łyżek mleka. Tak przygotowana polewę rozprowadzamy po wystudzonym cieście. Całość możemy posypać migdałami. I gotowe :D

Smacznego!


Przepis pochodzi ze strony: Moje Wypieki

Zabrałam połowę do pracy. Zniknęło w kilka minut. O czymś to świadczy. :)


1 komentarz: