Marcepanowe muffiny

Specjalnie dla mojej siostry: migdałowe muffinki z marcepanowym wkładem :)
Wydają się trochę ciężkie, ale to tylko takie wrażenie. Są przepyszne.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru (może być brązowy)
  • cukier migdałowy
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ja używam Wedlowskiej)
  • 100 g marcepanu (batonik)
Sposób przyrządzenia:

Rozpuścić czekoladę z 2 łyżkami mleka (nad gorącą wodą). Wymieszać w osobnych miskach mokre i suche składniki.

Nagrzać piekarnik do 180 st. C.

Nakładać do foremek odrobinę ciasta, w środku umieszczać kawałeczki batonika marcepanowego, przykrywać ciastem. Na koniec posypać pokruszonymi migdałami.

Piec przez 25 - 35 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz