Mazurek z masą krówkową

Mój pierwszy mazurek. Robiony ekspresowo w sobotę wielkanocną po całonocnym dyżurze. Biorac pod uwagę moją senność, aż cud, że się udał:)

Składniki na kruchy spód:
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
Sposób przygotowania (przepis pochodzi z Kwestii smaku):

Połączyć przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałeczki przestudzone masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką do uzyskania drobnych kawałków ciasta, przypominających płatki owsiane. Nie należy zbyt długo rozdrabniać masła, żeby nie zaczęło się rozpuszczać. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. (Jeśli zależy nam na mocno maślanym, rozpływającym się w ustach cieście polecam przepis Julii Child)

Po wyjęciu z lodówki uderzyć w ciasto kilkakrotne wałkiem (okładanie ciasta to moja ulubiona część;P), włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco wiekszy niż wymiary formy. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm pasek brzegu. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzać do 160. Ciasto obciążyć na przykład suchą fasolą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć fasolę i piec jeszcze przez około 20 minut aż ciasto się zarumieni. Wyjąć z piekarnika.

Masę korówkową kupiłam gotową. Kajmak można równie dobrze przygotować samemu z mleka skondensowanego i masła (przepis wg Buf) lub ze śmietanki i cukru (250 ml śmietanki 36% i 4 łyżki cukru gotujemy na wolnym ogniu w garnuszku, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy)

Do ozdobienia suszone morele, daktyle, siekane migdały i pół tabliczki gorzkiej czekolady. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz