Najszybsze rozwiązanie: muffiny.
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 3 łyżki cukru
- łyżka wody
- łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki cukru (może być brązowy)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
Pokrój jabłka w drobną kostkę. Posyp cynamonem. Na patelnię wsyp cukier, nalej wodę i skarmelizuj na wolnym ogniu. Do karmelu dorzuć jabłka, smaż przez kilka - kilkanaście minut aż zmiękną.
Wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki. Do mleka, jajek i oleju wrzuć przestudzone jabłka.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj wszystkie składniki. Ponakładaj do form. Piecz przez 25 - 30 minut.
Smacznego!
Jeśli nie macie ochoty smażyć jabłek, świetny przepis na muffiny z jabłkami i cynamonem pół roku temu (trudno uwierzyć, że to już tyle czasu!) zamieściła TU Ania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz