Muffiny z karmelizowanymi jabłkami

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na szarlotkę. W domu znalazłam tylko dwa jabłka. Na dodatek w lodówce zero masła. Trochę kiepsko.

Najszybsze rozwiązanie: muffiny.

Składniki:
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru 
  • łyżka wody
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki cukru (może być brązowy)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
Sposób przyrządzenia:

Pokrój jabłka w drobną kostkę. Posyp cynamonem. Na patelnię wsyp cukier, nalej wodę i skarmelizuj na wolnym ogniu. Do karmelu dorzuć jabłka, smaż przez kilka - kilkanaście minut aż zmiękną.

Wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki. Do mleka, jajek i oleju wrzuć przestudzone jabłka.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj wszystkie składniki. Ponakładaj do form. Piecz przez 25 - 30 minut.

Smacznego!

Jeśli nie macie ochoty smażyć jabłek, świetny przepis na muffiny z jabłkami i cynamonem  pół roku temu (trudno uwierzyć, że to już tyle czasu!) zamieściła TU Ania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz