Dziś u mnie na stole cukinia. Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów, jednak placki można potraktować zarówno jako całkowicie osobne danie jak i dodatek do mięsa.
1 średnią cukinię
małą cebulę
2-3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
oliwę z oliwek
sól, pieprz i zioła prowansalskie
Roztrzepujemy jajko, a następnie dodajemy mąkę i mleko. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, żeby powstała gładka masa. Żadnych grudek!. Kroimy cebulkę w drobną kostkę, a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja swoją obrałam, ale myślę, że nie jest to konieczne. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Łagodniejsza wersja - bez cebuli.
Moje placki podałam z sosem czosnkowym. Każdy ma swój najlepszy przepis, więc tylko powiem z czego się składa "mój" - jogurt grecki, czosnek - dużo, koperek, sól, pieprz.
Moje są nieco bardziej przysmażone, ale właśnie takie najbardziej lubię ;-)
Uwielbiam placki cukiniowe. Chyba się Tobą zainspiruję i zrobię je... może na kolację?
OdpowiedzUsuńja dodaję starty żółty ser - są wtedy jeszcze lepsze ; )
OdpowiedzUsuń