Warzywne ciasteczka z ciasta francuskiego

Nie byłabym sobą, gdybym, mając chociaż minimalną ilość wolnego czasu, nie poświęciła jej na kuchenne eksperymenty;) Drogą losowania padło na ciasto francuskie i warzywa.
Przepis jest niezwykle prosty, a samo przygotowanie "ciasteczek" zajmuje około 40 minut, łącznie z pieczeniem.

Składniki:

2 średnie marchewki
średnia cukinia
por
średnia cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz,
łyżeczka suszonego oregano
ciasto francuskie (2 arkusze po 250g)
125 g sera brie, camembert, emmentaler lub cheddar
jajko

Tym razem pomogłam sobie gotowym ciastem francuskim, ale obiecuję, że już niedługo zrobię je sama. W końcu filo się udało, to francuskie nie wyjdzie? ;)

Przygotowanie:

Warzywa pokroić wedle uznania: w kosteczkę, paski i/lub krążki. Pokrojoną marchewkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić ugotowaną marchewkę i pokrojone warzywa. Doprawić solą, i pieprzem. Dodać oregano. Smażyć przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.

Na blacie rozwinąć ciasto i pokroić w kwadraty. Mi wyszło 15 z jednego arkusza. Następnie należy przygotowane warzywa i pokrojony ser położyć na środek połowy kwadracików, jak na rysunku obok. Brzegi pozostałych kwadratów należy posmarować roztrzepanym jajkiem, nakryć tym warzywa i dokładnie skleić ciasto dociskając mocno brzegi do siebie. Na koniec ponacinać nożem wierzch ciasteczek, żeby zrobić ujście dla pary. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec około 20 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zarumieni. Można podawać na gorąco lub po wystygnięciu;)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. lubię sobie takie chrupać przy filmie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne połączenie warzyw, sera i ciasta, na pewno wypróbuję przepis, ja używam ciasta w wersji light(np.z lidla), żeby trochę odjąć kalorii:)

    OdpowiedzUsuń