Zapiekanka z ziemniaków

Historia zapiekanki jest prosta. Wpadali znajomi żeby wspólnymi siłami nastawić wino i wypadałoby ich czymś nakarmić, zwłaszcza, że trochę czasu to zajmuje i w środku nocy brzuszek zaczyna domagać się czegoś ciepłego. Więc zaglądam do lodówki, a tam mleko i rolka ciasta francuskiego. W sumie nie wróżyło to nic dobrego, a już na pewno nie czegoś czym można się najeść w kilka osób ;) Po przeszperaniu szafek znalazłam jeszcze kartofle. I tu pojawił się pomysł na zapiekankę. Ziemniaki, sos alla beszamelowy i ciasto francuskie, om nom nom nom.


Składniki:


  • 7 dużych ziemniaków
  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek mąki 
  • 700 ml mleka
  • świeży rozmaryn
  • sproszkowana kolendra
  • sól
  • pieprz
  • rolka ciasta francuskiego


Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki należy ugotować, niech pozostaną jednak lekko twardawe, żeby nie rozpadły się podczas zapiekania. Podczas gdy kartofelki bulgoczą na kuchence, czas na sos. W średnim rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. Ciągle mieszając dodajemy mąkę, następnie stopniowo mleko, pamiętając by ogień nie był za duży, bo zrobimy kluchy. 200-300ml mleka, mieszamy, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję i dopiero kolejna porcja płynu. Dzięki temu nie robią się grudki. Dodajemy kolendrę, sól i pieprz do smaku. Przestudzone ziemniaki kroimy na plastry grubości ok. 0,5cm i układamy w wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu formie. Zalewamy sosem. Posypujemy posiekanym drobno rozmarynem lub innym ulubionym ziołem. Można też użyć tu sera typu parmezan lub jakiegokolwiek innego, jednak ostrego w smaku, żeby nadać zapiekance wyrazistości. Na koniec przykrywamy wszystko ciastem francuskim, robimy dziurki, żeby para spokojnie mogła uciekać i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Gdy ciasto się zarumieni można wyciągać.

Enjoy! (super komponuje się z sałatką z rukoli)

1 komentarz: