Składniki na jedną porcję:
- pełnoziarniste spaghetti
- garść wydrylowanych czarnych oliwek
- 1-2 suszone pomidory z zalewy
- 4 suszone śliwki
- 2 łyżki pasty szpinakowej
- ser do posypania (parmezan, pecorino lub podobne)
Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Po odcedzeniu wymieszać z pastą szpinakową - najłatwiej zrobić to w garnku. Oliwki, pomidory i śliwki drobno pokroić. Dorzucić do makaronu, doprawić wedle uznania, posypać serem i gotowe.
Dla zagubionych jeszcze raz podaję przepis na pastę szpinakowo-serową.
Składniki:
- rozdrobniony szpinak
- ząbek czosnku
- garść startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków bazylii
Szpinak udusić na patelni, dodać rozdrobniony czosnek, na koniec dodać odrobinę soli i pieprzu. Uduszony szpinak przełożyć do miseczki i zmiksować. Dodawać ser cały czas miksując, aż uzyskamy gładką masę. Jeśli szpinak będzie jeszcze ciepły, ser bardzo ładnie się rozpuści.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz