Pełnoziarniste spaghetti z sosem szpinakowym, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami i śliwką

Prosty, szybki obiad. Idealnie zaspokaja głód i nie wymaga kilkugodzinnego siedzenia w kuchni. Poza tym jest przepyszny.


Składniki na jedną porcję:
  • pełnoziarniste spaghetti
  • garść wydrylowanych czarnych oliwek
  • 1-2 suszone pomidory z zalewy
  • 4 suszone śliwki
  • 2 łyżki pasty szpinakowej
  • ser do posypania (parmezan, pecorino lub podobne)
Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Po odcedzeniu wymieszać z pastą szpinakową - najłatwiej zrobić to w garnku. Oliwki, pomidory i śliwki drobno pokroić. Dorzucić do makaronu, doprawić wedle uznania, posypać serem i gotowe.

Dla zagubionych jeszcze raz podaję przepis na pastę szpinakowo-serową.

Składniki:
  • rozdrobniony szpinak
  • ząbek czosnku
  • garść startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii
Sposób przyrządzenia:

Szpinak udusić na patelni, dodać rozdrobniony czosnek, na koniec dodać odrobinę soli i pieprzu. Uduszony szpinak przełożyć do miseczki i zmiksować. Dodawać ser cały czas miksując, aż uzyskamy gładką masę. Jeśli szpinak będzie jeszcze ciepły, ser bardzo ładnie się rozpuści.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz