Szaszłyki z kurczaka

Postanowiłam, że dzisiejszy dzień będzie włoskim dniem w mojej kuchni. Dzień zaczęłam od małego, czarnego espresso, a na obiad będą...

Szaszłyki z kurczaka



Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Pierś z kurczaka umieszczamy między dwoma kawałkami folii spożywczej i lekko je rozbijamy, ale uważając, żeby kawałki były mniej więcej tej samej grubości.

Mieszamy czosnek z koncentratem pomidorowym i wykładamy całość na mięso.





Przykrywamy plastrem boczku, bazylią i oprószamy solą i pieprzem.





Filety zwijamy i kroimy na grube plastry, które nabijamy po 3-4 na patyczek do szaszłyków. Trzeba uważać, żeby przebić wszystkie warstwy roladki.




Szaszłyki smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy ok 10-15minut. 

Podajemy gorące z mieszanką sałat.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz