Błyskawiczne tiramisu

Cały świat podziwia bogactwo włoskiej kuchni. Nie będę ukrywać, że wiele lat temu we Włoszech, zachwyciła również i mnie.

Dziś na deser klasyk wśród włoskich deserów, tiramisu. Przedstawiona przeze mnie wersja jest wersją ekspresową, podawaną w pucharkach. Jednak obiecuję, że w zanadrzu mam jeszcze jeden przepis na tiramisu, którym na pewno wkrótce się podzielę.



Składniki:
500g serka mascarpone
2 jajka (rozdzielone na białko i żółtko)
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
2 łyżki amaretto
2 łyżki mocnej kawy
8 biszkoptów
2 łyżki wiórków czekoladowych



Mascarpone ubijamy w dużej misce z żółtkiem i jogurtem. 




Białko ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem, a następnie dodajemy do masy serowej. Ostrożnie mieszamy.




Połową mieszanki napełniamy pucharki.

Amaretto i kawę mieszamy w naczyniu. Dodajemy biszkopty, które następnie rozdrabniamy i wkładamy do pucharków. 




Pozostałą kawę z amaretto dodajemy do pozostałej połowy masy serowej i wykładamy ją na biszkopty.




Ozdabiamy wiórkami czekoladowymi.




Podajemy natychmiast po przygotowaniu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. ja też robiłam tiramisu ale wczoraj, na dzisiejszy obiad rodzinny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. amazing recipe :)
    thank you for sharing!

    http://bubblemylicorice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń