Mamma mia, Frittata!

Frittata, znana również jako hiszpańska tortilla, to proste a jednocześnie pyszne danie, które "po naszemu" można by określić jako omlet z ziemniakami... ale to już nie brzmi tak dobrze prawda? ;)


Pomysł na zrobienie jej podsunął mi... komentator sportowy, który podczas meczu opowiadał co takiego zwykle jada trener grającej drużyny jak wraca do domu rodzinnego. ;) Hiszpańska tortilla... pomyślałam: czemu nie? :) Pomysł okazał się wyjątkowo trafiony - frittata sprawdziła się doskonale jako zimna przekąska na zabawie sylwestrowej, a już drugiego dnia Nowego Roku robiłam ją na obiad dla rodziny, bo tak bardzo im posmakowała. :) Serdecznie polecam!
Nieco zmodyfikowany przepis z white plate.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • tymianek, oregano, bazylia
  • sól do smaku
  • inne dodatki: tu można szaleć. ja od siebie dorzuciłam ostrej papryki, czarnych i zielonych oliwek. w drugiej wersji czarne oliwki, pokrojone kabanosy i ser typu camembert.

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o boku 1 cm (albo mniejszym). Podsmażamy na oliwie przez kilkanaście minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą w środku miękkie a na zewnątrz przyrumienione (ja to robię pod przykryciem). Przyprawiamy je tymiankiem. Dorzucamy do nich pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażamy chwilę.

W miseczce mieszamy jajka z solą i przyprawami, dobrze napowietrzamy je trzepaczką. Teraz wystarczy dorzucić resztę składników do ziemniaków i zalać wymieszanymi jajkami. Smażymy kilka minut, po czym na wierzchu omletu kładziemy talerz, szybkim ruchem odwracamy patelnię i zsuwamy omlet z talerza z powrotem na patelnię żeby przysmażył się z drugiej strony. Po kilku minutach frittata jest gotowa.



Smacznego! :)

1 komentarz: