Przepisów jest bardzo wiele. Sprawdziłam doświadczalnie - najlepsze wychodzi wg przepisu Ewusi;)
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 - 1,5 szklanki oleju (ja zawsze daję niecałą szklankę, ciasto jest wtedy lżejsze i bardziej puszyste)
- 2 łyżeczki cynamonu (minimum 2!)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki startej (na grubym oczku) marchewki
- bakalie (wedle uznania; moim zdaniem ciasto bez bakalii jest o niebo lepsze)
Całość wylać do formy keksowej i włożyć do rozgrzanego piekarnika (180st.) na mniej więcej godzinę. Zwykle trzymam je w piekarniku ok 70-75 minut.
Ciasto świetnie smakuje na ciepło i idealnie pasuje do mleka.
"Wersja" z mleczną czekoladą i siekanymi migdałami |
Smacznego!
wg przepisu Evusi - najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńPierwszy dobry przepis na blogu. Wszystkie wypozycjonowane, wydumane i źle napisane przepisy Gooooogle powinno pousuwać... Poważnie mówię. 10 minut już szukam normalnego przepisu. Serdecznie pozdrawiam i zapisuję sobie ten blog do częstszego odwiedzania... Przeciez ile straciłam czasu na cudze kiepsko napisane wypociny! Moja babcia dostałaby zawału, czytając tamte "wypociny"> Ludzie kuchnia też wymaga wiedzy, myślenia, precyzji i dokładności! Pozdrawiam i wracam znowu niebawem :D
OdpowiedzUsuńDZIŚ ROBIŁAM I JEST TO NAPRAWDĘ REWELACYJNY PRZEPIS!!! POLECAM!!!
OdpowiedzUsuńZROBIŁAM NA ŚWIĘTA SUPER PRZEŁOŻYŁAM MASĄ BUDYNIOWĄ!!!
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować z jakimś kremem. Torty na bazie ciasta marchewkowego z białą czekoladą i np pistacjami są rewelacyjne. ;)
UsuńSuper prosty przepis. Dzieki
OdpowiedzUsuńide piec zobaczymy co mi wyjdzie:)
OdpowiedzUsuń