Ciasto marchewkowe


Co za niedopatrzenie! Minął już ponad miesiąc, a ja jeszcze nie zamieściłam tutaj przepisu na moje ulubione ciasto marchewkowe.

Przepisów jest bardzo wiele. Sprawdziłam doświadczalnie - najlepsze wychodzi wg przepisu Ewusi;)

Składniki:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 - 1,5 szklanki oleju (ja zawsze daję niecałą szklankę, ciasto jest wtedy lżejsze i bardziej puszyste)
  • 2 łyżeczki cynamonu (minimum 2!)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki startej (na grubym oczku) marchewki
  • bakalie (wedle uznania; moim zdaniem ciasto bez bakalii jest o niebo lepsze)
Cukier utrzeć z jajkami - na gładką masę. Dodać resztę składników. Mąkę można wcześniej wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Marchewkę (i bakalie) dodawać na końcu.
Całość wylać do formy keksowej i włożyć do rozgrzanego piekarnika (180st.) na mniej więcej godzinę. Zwykle trzymam je w piekarniku ok 70-75 minut.

Ciasto świetnie smakuje na ciepło i idealnie pasuje do mleka.

"Wersja" z mleczną czekoladą i siekanymi migdałami

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. wg przepisu Evusi - najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy dobry przepis na blogu. Wszystkie wypozycjonowane, wydumane i źle napisane przepisy Gooooogle powinno pousuwać... Poważnie mówię. 10 minut już szukam normalnego przepisu. Serdecznie pozdrawiam i zapisuję sobie ten blog do częstszego odwiedzania... Przeciez ile straciłam czasu na cudze kiepsko napisane wypociny! Moja babcia dostałaby zawału, czytając tamte "wypociny"> Ludzie kuchnia też wymaga wiedzy, myślenia, precyzji i dokładności! Pozdrawiam i wracam znowu niebawem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. DZIŚ ROBIŁAM I JEST TO NAPRAWDĘ REWELACYJNY PRZEPIS!!! POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ZROBIŁAM NA ŚWIĘTA SUPER PRZEŁOŻYŁAM MASĄ BUDYNIOWĄ!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała spróbować z jakimś kremem. Torty na bazie ciasta marchewkowego z białą czekoladą i np pistacjami są rewelacyjne. ;)

      Usuń
  5. Super prosty przepis. Dzieki

    OdpowiedzUsuń