Granola z żurawinami, białą czekoladą i orzechami

Idealne śniadanie powinno być bogate w węglowodany, żeby dać nam siłę na początek dnia.

Dlatego najczęściej jem musli lub właśnie granolę - są pyszne, a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy zalać mlekiem lub dodać do jogurtu ;)

Poniżej znajdziecie przepis na przygotowanie słodkiej granoli z żurawiną, którą z łatwością można przechowywać w słoiku lub szczelnym pudełku.


Składniki:

  • 600 g ulubionych płatków (owsianych, orkiszowych, pszennych, żytnich)
  • 120 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 100 g suszonych żurawin
  • 100 g białej czekolady, dobra byłaby taka do zapiekania
  • 150 g orzechów
  • 50 g masła
Sposób przyrządzenia:

W rondelku stopić masło, dodać miód oraz cukier. Całość podgrzewać aż cukier się rozpuści. Przestudzić. W oddzielnej misce połączyć płatki z żurawinami, orzechami i czekoladą pokrojoną w drobną kostkę. Można dodać również inne bakalie. Dolać stopione masło z miodem i cukrem. Dobrze wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez ok 40 minut, co jakiś czas mieszając, żeby granola przypiekła się równomiernie. Podawać z mlekiem lub jogurtem.

Przepis pochodzi z listopadowego numeru "Zwierciadła"


Smacznego!

Udanego dnia!

2 komentarze:

  1. Pysznie i zdrowo :) Domowa granola smakuje najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zjadam musli.. niestety kupne, ale chyba wreszcie się zmobilizuję do przygotowania tego domowego:-)

    OdpowiedzUsuń