Gulasz

Danie obiadowe, które najczęściej gości w moim domu. Jest łatwe do przygotowania, sycące i przede wszystkim smaczne. Idealnie pasuje do kasz ciemnych i jasnych, pęczaka, makaronów, czy ziemniaków. Nadaje się na weekendowy obiad, ale szybko można go przyrządzić lub po prostu odgrzać w środku tygodnia. A jeśli dodatkowo zrobicie surówkę z surowej białej kapusty lub mizerię, będziecie mieć przepyszny obiad dla całej rodziny.

To do dzieła! ;)

Składniki:
  • mięso wołowe lub wieprzowe (np. karkówka)
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • cukinia
  • dwie cebule (zwykła i czerwona)
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz, sól
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka śmietany
Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w małe kawałeczki, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Zamiast soli można użyć Vegety. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso. Do patelni z mięsem dolać wodę. Mięso dusić pod przykryciem aż zmięknie. W międzyczasie należy dolewać do niego wodę, żeby się nie przypaliło.
Na oddzielnej patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę zwykłą cebulę. Umyć i oczyścić z pestek paprykę. Pokroić ją na średniej wielkości kawałki - według uznania, ja na przykład wolę większe. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, ćwiartki lub zapałki. Czerwoną cebulę pokroić w piórka lub po prostu na osiem części. Warzywa dorzucić do mięsa, gdy to zacznie już mięknąć i dusić jeszcze przez kilkanaście minut.
Pod koniec duszenia do sosu dodać łyżkę koncentratu i łyżkę śmietany. Żeby śmietana się nie zważyła, a koncentrat dobrze rozmieszał, można nalać do szklanki kilka łyżek wywaru z mięsa, rozmieszać w nim koncentrat i śmietanę i tak przygotowany "zagęstnik" dodać do mięsa.
Do gulaszu można dodać jeszcze trochę ostrej papryki i pieprzu. Jeśli ktoś ma ochotę na bardzo ostry obiad, może dodać jeszcze kilka kropel tabasco lub pokrojoną drobno, oczyszczoną z pestek papryczkę chili lub jalapeno.
Smacznego!

2 komentarze: