To do dzieła! ;)
Składniki:
- mięso wołowe lub wieprzowe (np. karkówka)
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- cukinia
- dwie cebule (zwykła i czerwona)
- ostra papryka w proszku
- pieprz, sól
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka śmietany
Mięso pokroić w małe kawałeczki, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Zamiast soli można użyć Vegety. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso. Do patelni z mięsem dolać wodę. Mięso dusić pod przykryciem aż zmięknie. W międzyczasie należy dolewać do niego wodę, żeby się nie przypaliło.
Na oddzielnej patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę zwykłą cebulę. Umyć i oczyścić z pestek paprykę. Pokroić ją na średniej wielkości kawałki - według uznania, ja na przykład wolę większe. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, ćwiartki lub zapałki. Czerwoną cebulę pokroić w piórka lub po prostu na osiem części. Warzywa dorzucić do mięsa, gdy to zacznie już mięknąć i dusić jeszcze przez kilkanaście minut.
Pod koniec duszenia do sosu dodać łyżkę koncentratu i łyżkę śmietany. Żeby śmietana się nie zważyła, a koncentrat dobrze rozmieszał, można nalać do szklanki kilka łyżek wywaru z mięsa, rozmieszać w nim koncentrat i śmietanę i tak przygotowany "zagęstnik" dodać do mięsa.
Do gulaszu można dodać jeszcze trochę ostrej papryki i pieprzu. Jeśli ktoś ma ochotę na bardzo ostry obiad, może dodać jeszcze kilka kropel tabasco lub pokrojoną drobno, oczyszczoną z pestek papryczkę chili lub jalapeno.
Smacznego!
pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńale nie wiadomo jak smakuje
OdpowiedzUsuń