Karkówka marynowana w czosnku i czerwonym winie

Placki ziemniaczane z karkówką marynowaną w czosnku i czerwonym winie.

Składniki:
  • karkówka pokrojona w plastry
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • pietruszka lub trubulka, rozmaryn, estragon, suszone warzywa (może być Vegeta)
  • drobno posiekana mała cebula
  • pieprz, sól
  • starte ziemniaki, mąka i jajko na placki
Sposób przyrządzenia:

Nalać do szklanki czerwone wino, dodać do niego sól, pieprz i zioła. Wymieszać. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dopiero w tym momencie dolać oliwę. Jest to bardzo ważne, ponieważ sól nie rozpuszcza się w tłuszczu. Teraz należy wymieszać wszystko dokładnie i marynować w tak przygotowanej mieszaninie pokrojone wcześniej mięso. Mięso w marynacie należy włożyć do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Mięso delikatnie podsmażyć, następnie dusić pod przykryciem aż zmięknie. W międzyczasie do wywaru dodać drobno posiekaną cebulkę. Wywar można zagęścić łyżką śmietany lub odrobiną mąki.

Na osobnej patelni smażyć placki ziemniaczane lub placki z cukini.

Podawać razem z konserwowymi ogórkami lub surówką z białej kapusty.

Smacznego!

P.S. Jeśli jesteście zainteresowani przyprawami i ziołami, ich łączeniem lub uprawą polecam książki Biruty Markuzy: "Zioła i przyprawy mojej kuchni" oraz "Przyprawy z całego świata".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz