Składniki:
- karkówka pokrojona w plastry
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki czerwonego wina
- 6 ząbków czosnku
- pietruszka lub trubulka, rozmaryn, estragon, suszone warzywa (może być Vegeta)
- drobno posiekana mała cebula
- pieprz, sól
- starte ziemniaki, mąka i jajko na placki
Nalać do szklanki czerwone wino, dodać do niego sól, pieprz i zioła. Wymieszać. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dopiero w tym momencie dolać oliwę. Jest to bardzo ważne, ponieważ sól nie rozpuszcza się w tłuszczu. Teraz należy wymieszać wszystko dokładnie i marynować w tak przygotowanej mieszaninie pokrojone wcześniej mięso. Mięso w marynacie należy włożyć do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Mięso delikatnie podsmażyć, następnie dusić pod przykryciem aż zmięknie. W międzyczasie do wywaru dodać drobno posiekaną cebulkę. Wywar można zagęścić łyżką śmietany lub odrobiną mąki.
Na osobnej patelni smażyć placki ziemniaczane lub placki z cukini.
Podawać razem z konserwowymi ogórkami lub surówką z białej kapusty.
Smacznego!
P.S. Jeśli jesteście zainteresowani przyprawami i ziołami, ich łączeniem lub uprawą polecam książki Biruty Markuzy: "Zioła i przyprawy mojej kuchni" oraz "Przyprawy z całego świata".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz