Dzisiaj nie zastanawiałam się długo. Zainspirowała mnie Ania i jej ekspresowe pancakes'y. ;) Ponieważ bananów nie miałam, a jabłka zawsze się u mnie gdzieś znajdą, zrobiłam placuszki z jabłkami właśnie i cukrem cynamonowym. Ostatnio kupiłam taki cukier jako ciekawostkę kulinarną i zastanawiałam się, do czego można go użyć. A przyznacie sami, że jabłka i cynamon zawsze do siebie pasują.
Przepis, jak zwykle, nieskomplikowany.
Składniki:
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 duże starte jabłko
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- cukier cynamonowy
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
Wszystko starannie wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać trochę więcej mąki. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć małe placuszki. Z tych składników powinno wyjść ich z 10. Idealna ilość, żeby podzielić się z trzema osobami i nie przejeść się przed snem :P
Smacznego!
Och, pyszności :) Placuszki z jabłkami to jedne z najlepszych możliwych!
OdpowiedzUsuńlubię takie placuszki z dużą ilością jabłuszek;d
OdpowiedzUsuńCukier cynamonowy to genialny wynalazek ;)
OdpowiedzUsuńTak samo jak cukier migdałowy. Są rewelacyjne;)
Usuń