Udka z kurczaka z rozmarynem i cytryną

Na kuchennym parapecie hoduję różne zioła, w tym rozmaryn. Idealnie pasuje do mięs. W tym oczywiście do kurczaka. Tak więc dzisiejszego obiadu ciąg dalszy - pieczemy kurczaka z rozmarynem!

Składniki:
  • udka z kurczaka
  • cytryna
  • parę ząbków czosnku
  • ostra papryka
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • oliwa z oliwek
Udka obieramy ze skóry, dokładnie myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cytrynę kroimy na 8, dwie wyciskamy na kurczaka, po czym wszystkie cząstki równomiernie rozkładamy między udka. Kurczaka polewamy oliwą, posypujemy papryką i solą. Dokładamy świeży rozmaryn. Lekko rozgniatamy ząbki czosnku (ułożyłam na desce i rozgniotłam uderzając w nie rondlem ;) )  i razem z łupinkami wkładamy do kurczaka. 




Pieczemy ok 1,5h.






Nie podaję tu idealnych proporcji, bo wszystko zależy z ilu udek będziemy chcieli przygotować danie. Mniej więcej na 4 udka potrzebna jest jedna cytryna. A rozmaryn i czosnek to kwestia indywidualna :) Pamiętajmy tylko, że rozmaryn jest bardzo aromatycznym ziołem!




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz