Zupa krem z soczewicy


Nie wiem, jak i kiedy to się stało. Moja babcia zrezygnowała z robienia tradycyjnych babcinych potraw i co i rusz eksperymentuje w kuchni. Wyszukuje w gazetach, książkach i telewizji nowe przepisy a później, korzystając z dużego doświadczenia, wyczarowuje niesamowite, przepyszne rzeczy. A ja, ponieważ często ją odwiedzam, mam liczne okazje do próbowania tych smakołyków.

Dziś zamieszczę jej ostatnie kulinarne odkrycie;) Krem z soczewicy.

Składniki:
  • bulion warzywny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ok 500 g przecieru pomidorowego
  • szklanka soczewicy
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
  • pietruszka lub bazylia do ozdobienia

Sposób przyrządzenia:

Zagotuj bulion. Namoczoną wcześniej soczewicę dodaj do bulionu i gotuj aż zmięknie - ok. 15-20 minut. Dodaj koncentrat lub przecier i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Uważaj żeby soczewica nie przywarła. Zmiksuj dokładnie zupę. Przypraw solą, pieprzem. Na koniec możesz dodać też słodką paprykę lub świeżą bazylię.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz