Nie wiem, jak i kiedy to się stało. Moja babcia zrezygnowała z robienia tradycyjnych babcinych potraw i co i rusz eksperymentuje w kuchni. Wyszukuje w gazetach, książkach i telewizji nowe przepisy a później, korzystając z dużego doświadczenia, wyczarowuje niesamowite, przepyszne rzeczy. A ja, ponieważ często ją odwiedzam, mam liczne okazje do próbowania tych smakołyków.
Dziś zamieszczę jej ostatnie kulinarne odkrycie;) Krem z soczewicy.
Składniki:
- bulion warzywny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ok 500 g przecieru pomidorowego
- szklanka soczewicy
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz
- pietruszka lub bazylia do ozdobienia
Sposób przyrządzenia:
Zagotuj bulion. Namoczoną wcześniej soczewicę dodaj do bulionu i gotuj aż zmięknie - ok. 15-20 minut. Dodaj koncentrat lub przecier i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Uważaj żeby soczewica nie przywarła. Zmiksuj dokładnie zupę. Przypraw solą, pieprzem. Na koniec możesz dodać też słodką paprykę lub świeżą bazylię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz