Po zeszłorocznych przygodach z ciastem dyniowym (a raczej powinnam powiedzieć: z dyniowym zakalcem...) postanowiłam mimo wszystko oswoić się z dynią. A że dostałam ćwiartkę dyni od znajomej z działki - wzięłam się do roboty.
Dla mnie jest to najprostszy przepis na zupę dyniową. Jej wspaniały kolor poprawia nastrój w pochmurne dni, ale co najważniejsze, jest pyszna i zdrowa.
Dla mnie jest to najprostszy przepis na zupę dyniową. Jej wspaniały kolor poprawia nastrój w pochmurne dni, ale co najważniejsze, jest pyszna i zdrowa.
Składniki:
- 500g surowej dyni
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- posiekana mała cebula
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- łyżeczka curry
- sól
- pieprz
- cukier
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki oliwy
Czosnek i cebulę wrzucamy na patelnię. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną dynię i ziemniaki, przyprawiamy curry. Po 5 minutach wlewamy bulion i gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Wszystko miksujemy i doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz