Krem z dyni

Po zeszłorocznych przygodach z ciastem dyniowym (a raczej powinnam powiedzieć: z dyniowym zakalcem...) postanowiłam mimo wszystko oswoić się z dynią. A że dostałam ćwiartkę dyni od znajomej z działki - wzięłam się do roboty.

Dla mnie jest to najprostszy przepis na zupę dyniową. Jej wspaniały kolor poprawia nastrój w pochmurne dni, ale co najważniejsze, jest pyszna i zdrowa.

Składniki:
  • 500g surowej dyni
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • posiekana mała cebula
  • posiekany ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki oliwy
Czosnek i cebulę wrzucamy na patelnię. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną dynię i ziemniaki, przyprawiamy curry. Po 5 minutach wlewamy bulion i gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Wszystko miksujemy i doprawiamy do smaku.



Wg przepisu Agnieszki Kręglickiej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz