- 4 papryki
- 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 2/3 szklanki kaszy kuskus
- 1 mała cebula
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Przyprawiamy keczupem, sosem Worecestershire, dodajemy czosnek, a następnie dolewamy bulion. Dusimy przez około pół godziny. Zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż cały płyn wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kuskus zalewamy osoloną wrzącą wodą i czekamy kilka minut. Przygotowujemy paprykę - odcinamy "górę", wycinamy białe części ze środka i spod "przykrywek". Możemy wstawić ją do mikrofalówki lub do nagrzanego piekarnika na kilka minut, skróci to czas pieczenia z farszem.
Mieszamy mięso z kuskusem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą lub pieprzem.
Powstałym farszem nadziewamy papryki, wierzch posypujemy bułką tartą i skrapiamy oliwą.
Przykrywamy odkrojonymi wcześniej górnymi częściami papryki i wstawiamy do piekarnika na 20-25minut.
Pod koniec pieczenia możemy wbić patyczek w jedną z papryk, jeśli jest miękka - jest gotowa do jedzenia :)
Powstałym farszem nadziewamy papryki, wierzch posypujemy bułką tartą i skrapiamy oliwą.
Przykrywamy odkrojonymi wcześniej górnymi częściami papryki i wstawiamy do piekarnika na 20-25minut.
Pod koniec pieczenia możemy wbić patyczek w jedną z papryk, jeśli jest miękka - jest gotowa do jedzenia :)
Smacznego :)
przepis na farsz zainspirowany tym tutaj - klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz