Papryka faszerowana kuskusem

Składniki:
  • 4 papryki
  • 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 1 mała cebula
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz



Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Przyprawiamy keczupem, sosem Worecestershire, dodajemy czosnek, a następnie dolewamy bulion. Dusimy przez około pół godziny. Zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż cały płyn wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Kuskus zalewamy osoloną wrzącą wodą i czekamy kilka minut. Przygotowujemy paprykę - odcinamy "górę", wycinamy białe części ze środka i spod "przykrywek". Możemy wstawić ją do mikrofalówki lub do nagrzanego piekarnika na kilka minut, skróci to czas pieczenia z farszem.



Mieszamy mięso z kuskusem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą lub pieprzem.



Powstałym farszem nadziewamy papryki, wierzch posypujemy bułką tartą i skrapiamy oliwą.



Przykrywamy odkrojonymi wcześniej górnymi częściami papryki i wstawiamy do piekarnika na 20-25minut.



Pod koniec pieczenia możemy wbić patyczek w jedną z papryk, jeśli jest miękka - jest gotowa do jedzenia :)

Smacznego :)

przepis na farsz zainspirowany tym tutaj - klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz