Omlet z brokułami


Co prawda zbliża się już pora obiadowa, ale chciałabym jeszcze podzielić się z Wami przepisem na proste i smaczne niedzielne śniadanko. Dziś "szef kuchni" poleca OMLETA Z BROKUŁAMI. ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • kilka ugotowanych różyczek brokuła (kilka ciekawych wskazówek dotyczących gotowania brokułów można znaleźć na stronie pozytywnej kuchni)
  • 2 plasterki sera żółtego pokrojone w drobną kostkę
  • 3 łyżki mleka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • masło do natłuszczenia patelni
Sposób przygotowania:

Jajka rozbijamy do niewielkiej miseczki. Dodajemy sól i pierz. Dokładnie mieszamy, np przy użyciu ubijaczki. Dodajemy drobne kawałki brokułów, ser i mleko. Jeszcze raz mieszamy wszystko.
Patelnie rozgrzewamy, rozsmarowujemy po jej powierzchni masło. Gdy masło zacznie się "pienić", wiemy, że patelnia jest już wystarczająco rozgrzana do smażenia. Wlewamy przygotowane wcześniej jajka na patelnię. Smażymy, aż brzegi zaczną się ścinać (jak na rysunku obok). Najlepiej pod przykryciem. Delikatnie podważamy brzegi. "Luzujemy" omleta. Przerzucamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze kilkanaście sekund i gotowe.


Na deser "The Omlette Show" i niesamowita Julia Child:) Prosty sposób na przyrządzenie tradycyjnego francuskiego omleta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz