Guacamole




Składniki

2 dojrzałe awokado
2 zielone papryczki chilli
sok z cytryny
dojrzały pomidor
mała czerwona cebula
sól




Uwielbiam awokado. W sosach, dipach czy właśnie w Guacamole. Zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jak wiadomo jest dla nas baaardzo korzystne ;) Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ oddzielamy od skórki i rozdrabniamy go widelcem w misce. Polewamy sokiem z cytryny. Papryczki chilli kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Uwaga, żeby nie dotknąć oka ręką, którą wcześniej dotykaliśmy papryczki! Bo będzie bolało ;) następnie drobniutko je kroimy. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy. Wszystko dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą do smaku. Smacznego!





Przepis zainspirowany tym tutaj

3 komentarze:

  1. czas zakupić awokado - tak dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ;) Gdy przeczytałam o zatartym oku, przypomniała mi się "zabawna" sytuacja dotycząca papryczek chili. Rozpisywać się nie będę. W każdym razie wniosek z tego, co mi się przytrafiło jest następujący: jeśli nie uda się zmyć tego ustrojstwa z rąk, nie należy dzień po krojeniu papryczek asystować do operacji. Co najmniej boli. ;P

    P.S. Jak wybrać dobre awokado?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste, gdy delikatnie naciśniemy palcem na skórkę powinna ona wrócić do pierwotnego kształtu. Trzeba jednak uważać, żeby za mocno go nie ściskać - niestety potem w takim miejscu miąższ robi się ciemny i nie wygląda apetycznie ;) Można też kupić awokado, które jest twarde, jednak trzeba potem go zostawić na kilka dni np. na parapecie, żeby dojrzało. Można też schować je do lodówki, ale wtedy proces dojrzewania będzie trwał dłużej. Należy unikać kupowania owoców ciemnych (chyba, że to taka odmiana!) oraz bardzo miękkich, są po prostu niedobre.

    OdpowiedzUsuń