Placuszki z jabłkami i cukrem cynamonowym

Naszła mnie, chyba jak co wieczór, ochota na coś słodkiego. Niestety nic w domu nie znalazłam. Ale przecież to nie problem, gdy można szybko zrobić coś samemu ;P Jedynym pytaniem pozostaje tylko: co zrobić?

Dzisiaj nie zastanawiałam się długo. Zainspirowała mnie Ania i jej ekspresowe pancakes'y. ;) Ponieważ bananów nie miałam, a jabłka zawsze się u mnie gdzieś znajdą, zrobiłam placuszki z jabłkami właśnie i cukrem cynamonowym. Ostatnio kupiłam taki cukier jako ciekawostkę kulinarną i zastanawiałam się, do czego można go użyć. A przyznacie sami, że jabłka i cynamon zawsze do siebie pasują.

Przepis, jak zwykle, nieskomplikowany.


Składniki:
  • pół szklanki mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 duże starte jabłko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • cukier cynamonowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:

Wszystko starannie wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać trochę więcej mąki. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć małe placuszki. Z tych składników powinno wyjść ich z 10. Idealna ilość, żeby podzielić się z trzema osobami i nie przejeść się przed snem :P

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Och, pyszności :) Placuszki z jabłkami to jedne z najlepszych możliwych!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie placuszki z dużą ilością jabłuszek;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukier cynamonowy to genialny wynalazek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo jak cukier migdałowy. Są rewelacyjne;)

      Usuń